Tips voor het bakken:

– Zet het deeg in de koelkast, het liefst een nacht en anders minimaal 2 uur.

– Leg de koekjes voor het bakken 30 minuten tot 1 uur in de koelkast (dit zorgt ervoor dat de koekjes niet uitlopen in de oven).

– Wanneer het deeg te plakkerig voelt, voeg dan tijdens de bereiding wat extra bloem toe of zet het nog een paar minuten terug in de koelkast.

-Bestrooi je werkblad met bloem , rol het deeg uit en bestrooi ook het deeg weer met bloem. Hierdoor komt het deeg gemakkelijker los uit de vorm.

– Bestrooi ook de koekjesvormpjes met bloem (zelf leg ik vaak een hoopje bloem op een bord en dompel daar de koekvormpjes in).

Recept:

Ingredienten:

  • 75 g poedersuiker
  • Aroma in poedervorm
    (bv: vanille poeder, kaneel of speculaas kruiden)
  • 75 g boter
  • 250 g bloem (het liefst fijne patentbloem)
  • 1 ei

Bereiding:

1. Klop met een garde de poedersuiker, het ei en de aroma.

2. Voeg de boter in stukjes toe.

3. Werk de boter door het mengsel zonder het deeg te veel te kneden.

4. Voeg de bloem in 3 à 4 keer toe en meng met de hand of met een keukenmachine met menghaak.

5. Vorm een bal van het deeg en rol deze alvast uit met een deegroller.

6. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat het minimaal 2 uur in de koelkast rusten (deze stap is essentieel voor mooie gedetailleerde koekjes).

7. Rol het deeg daarna eventueel nog uit wanneer dit nog niet is gedaan en leg op een met bloem bestoven werkblad en steek de figuren uit met de koekvormpjes.

8. Verwarm de oven voor op 150 °C.

9. Bak de koekjes 10 tot 15 minuten (afhankelijk van je oven, de grootte en dikte van de koekjes) en houd ze goed in de gaten.